Grzyby to obowiązkowy składnik wielu dań kuchni polskiej, europejskie i azjatyckiej. Mamy to szczęście, że jesienią nasze lasy są pełne grzybów i możemy korzystać z tych skarbów. Grzyby w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposób. Oto 3 przepisy na jesienne dania z grzybami.

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to świetny pomysł na eleganckie śniadanie. Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście świeżych kurek. Niestety te pyszne grzyby często są zapiaszczone, dlatego trzeba je dokładnie wyczyścić. Jak oczyścić kurki do jajecznicy? Przede wszystkim nie możemy ich zbyt długo moczyć, a po wypłukaniu osuszyć.

Poza kurkami do jajecznicy potrzebujemy jajka, masło i posiekaną cebulę, Masło roztapiamy na patelnie, wrzucamy cebulę i smażymy ją, aż będzie szklista, ale nie złota. Na podsmażoną cebulę wrzucamy oczyszczone i pokrojone kurki i smażymy ok. 10 minut. Jajka wbijamy do kubka i roztrzepujemy widelcem. Gdy grzyby są miękkie, na patelnię wlewamy jajka i wszystko smażymy według uznania. Gotową jajecznicę doprawiamy solą i pieprzem.

Rydze na maśle

Rydze królują jesienią w naszych lasach. W tym okresie królują także na naszych stołach. Można dodawać je do jajecznicy, mięsa lub marynować. Jednak rydze smażone na maśle, to jedno z najsmaczniejszych dań z tych grzybów.

Rydze na maśle to klasyka kuchni polskiej. Do przygotowania dania potrzebujemy bardzo niewiele składników. Są to: świeże rydze (ok. pół kilograma), jedną cebulę i kilka łyżek masła do smażenia. Na koniec sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Na patelni rozgrzewamy masło. Grzyby czyścimy i kroimy według uznania. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i wrzucamy na patelnię, Smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy rydze i wszystko dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną

Zupa z suszonych grzybów z kaszą to ciekawa propozycja na jesienny obiad. Do jej przygotowania potrzebujemy wywaru z suszonych grzybów, niewielkiej ilości bulionu warzywnego, ok. 3 łyżki kaszy jęczmiennej i słodkiej śmietanki do doprawienia zupy. Ugotowane suszone grzyby z wywaru kroimy według uznania i wrzucamy do zupy. W bulionie warzywnym gotujemy kaszę jęczmienną, a następnie łączymy obie zupy. Na koniec wszystko doprawiamy słodką śmietaną, a także solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem zupę posypujemy świeżą natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may also like